Några glimtar ur Gits långa och spännande musikliv...
Git Skiöld vinner sångtävling
Redan 1956 vann Git Skiöld "Ungdom med ton" tävlingen. Git hade hunnit med att ha eget band, hade varit vokalist i Sören Christensens orkester och hade hoppat in på Bacci Vapen i en cabaré med Olle Adolphson bl.a.
Avklädd Git orsakar rubriker
Det stora genombrottet kom på 60-talet med Hylands Hörna. Hennes första singel släpptes - "Sin In Sweden". En rätt så avklädd Git på omslaget orsakade stora rubriker och kvällstidningarna sålde slut på nolltid. Bättre PR kunde man leta efter! Skivan var bra och fick fin kritik. Git hade skrivit musiken och detta var hennes första egna alster! Trevor Williams hade skrivit den engelska texten. Ryktet om "Sin In Sweden" nådde USA och Git fick ett erbjudande att framträda i den Berömde Ed Sullivans "Tonight Show". Till allas förvåning tackade Git nej! Skivan handlar ju om att den svenska synden inte finns! Git tackade istället ja till att bli fältartist och underhålla FN-soldater i Kongo. Detta skulle bli jättekul, - en härlig sällskapsresa till en spännande kontinent - och spännande blev det!
Git hamnar mitt i ett inbördeskrig
Git hamnade mitt i ett inbördeskrig! 1962 hade Kongo nyligen blivit självständigt och stammarna krigade mot varandra. FN-styrkor från 10 länder var där för att hålla ordning. Underhållningstrupperna var viktiga för att soldaterna skulle få lite omväxling. Git Skiöld - Britt Damberg - Staffan Broms - Åke Ejemo - Leppe Sundevall - Sven Sjöberg avlöste Louis Armstrongs fältartistgäng!
Git knivhotad av etiopisk kapten
Det var tufft, säger Git, men vi vann allas hjärtan. Uppvaktningen kunde bli för intensiv ibland. Vi flög ju ca 80 mil varannan dag och tog oss också fram i svår terräng på obefintliga vägar. Flera otäcka incidenter inträffade. Vi hamnade i "korseld" bl.a. - tog vår tillflykt till ett flygledartorn i "Kindu" där vi omringades av rebellstyrkorna, men fritogs i sista stund. Britt och Git var mycket nära att bli överfallna av Kongoleser i sitt rum på natten, de kom in genom ventilationssystemet! Git blev knivhotad och bortförd under en fest av en etiopisk kapten och körd till ett ensligt beläget hus förföljda av FN-soldater som lyckades frita henne. Nästa dag var det show igen!!!
Git dekorerad av FN-styrka
Livet som fältartist avskräckte inte Git. Året därpå - 1963 - underhöll hon FN-trupperna i Gaza och där blev det sol och bad. Git har fortsatt att underhålla FN-soldaterna här i Sverige och gästar årligen flera veteranträffar. Nu i år 2005 - den 9 april - blev Git dekorerad med FN-veteranernas förtjänsttecken:"Katanga-Korset" på 25-årsjubiléet i Enköping under rungande applåder. Sedan uppträdde hon med sitt Kongoles/Svenska band iklädd en afrikansk klänning.
Git får eget radioprogram
Git fick eget radioprogram 1963 - "Landet Runt" - producent Magnus Banck. Det direktsändes från alla storstäder i Sverige med husband och gästartister. Folkparkerna fick besök av "Djungelgänget" - som var detsamma som fältartisttruppen. Det blev ca 100 spelplatser den säsongen. Git och Leppe Sundevall blev ett par. Hela 60-talet och en bit av 70-talet var de igång med turnéer-Radio-TV-skivor och "företagsgig".
Git startar eget skivbolag
Git startade skivbolaget Soundville 1974 med att producera en barnskiva: "Snickedickedoa" på eget märke. "Den bästa barnskivan", skrev Barbro Hörberg i "Vi föräldrar" 1975, Gits egna melodier och texter igen! Alla fina recensioner gjorde att EMI köpte över produktionen och gav ut den bl.a. på kassett! En av låtarna "Var rädd om alla djur" är förlagd på Polar och används även som undervisningsmaterial i skolorna. Hela skivan handlar om djur, och ges fortfarande ut! 1980 och 2002 gjordes det mini-animaler - musikalföreställningar - med detta material på Västberga musikskola samt på Montessoriskolan i Bergshamra.
Git separerar men ger inte upp
Samarbetet mellan Git och Leppe splittras 1975 - Git blir sångpartner med alla möjliga sångartister. 1976 börjar samarbetet med pianisten Kjell Öhman som producerar LP:n "Går mot solen" med Git. Titelmelodin hamnar på svensktoppen. En cabaré - "Det svänger om Söder" - sätts upp på krogen "Tre Tunnor". Kjell Öhman är kapellmästare och Sune Mangs och Git är stjärnor. Den är beräknad att gå i 14 dagar, men blir kvar i närmare ett år. Fina recensioner och stor publik gör att den hela tiden förlängs. Kjell - Git och Sune turnerar också. 1980 upphör samarbetet med Kjell Öhman.
Git blir önskeartist
Git blir Bertil Perolfs önske artist - hon sjunger i direktsända radio-program från Furusunds Värdshus med Ricke Lööfs favoritorkester. Bertil Perolf producerar även direktsända radio-program från Mosebacke-terassen med Git och olika gästartister. Samtidigt har Git börjat sjunga på kryssningsbåtar - inte bara Ålandsfärjor utan också på kryssningsfartyg i internationella vatten.
Git ackompanjerad av Al Capone musiker
Swinggänget "Eastmen Five" erbjuder sångjobb 1984 - som Git antar. Det börjar bra med gästsolister - "Joe Newman" trumpet - på Mosebacke-terassen. Sedemera gästar även trumpet-legenden Wild Bill Davidson" Eastmen Five och det var en upplevelse berättar Git; Wild Bill Davidson var nämligen med i jazzmusikens början i Chicago och spelade på gangster-kungen Al Capones egen klubb! Oj, vilka historier han berättade! Två LP:skivor spelas in med bandet: "Happy Feeling" och "Heart and Soul" - båda får fin press. Bland mycket annat blir det direktsänd lunchmusik i radio.
Git sörjer sin vän Thore
Thore Svanerud och Git samarbetade från 1984 fram till Thores död 1988.
Git blir TV-kändis
Åttio-talet går över i 90-tal. Git är nu i sitt esse och samarbetar bl.a. med pianisten Bosse Skuba - som hon sjunger med på "Club Misty" på Kanarieöarna, där också basisten Sture Åkerberg är med. Nu reser Git mest på jazzklubbar runt om i Sverige och är med i Soffprogram som t.ex. "Gokväll" - m.fl.
Git får Jazzklubbsjobb
Tvåtusentalet (2002) startade med att Git gav ut CD:n "Precious Time". Strålande recensioner gav massor av jazzklubbsjobb. Det blev TV-framträdande och turnéer med Bosse Skuba Band - Filip Augustsson bas, Mattias Puttonen trummor och Krister Andersson tenorsax. Jazzklubbsjobben fortsätter.
Git samarbetar med Daniel Tilling
Nu är det dax för CD:n "You Hit The Spot" där Daniel Tilling gör sin arrangörsdebut med arrangemang för en hel CD! Framöver fortsätter samarbetet på Jazzklubbar runt om i Sverige.
Vi har utelämnat massor - detta är bara ett axplock av vad Git varit med om, men lite mer kan nämnas:
• Ca 100 titlar har Git spelat in på skivmärken som: Triola - Knäpp Upp - Cupol - EMI - Columbia - Telefunken - Odeon -
   Toniton och sitt eget Soundville.
• Krogshower på exempelvis: Hamburger Börs - Tre Tunnor m.fl.
• Revyer: Skövde stadsteater - och i alla Folkparker bl.a. Fluganrevyn.
• Filmdubbning: Elefanten Dumbos mamma - äldre versionen.
• TV-shower: "Ragtime" - "Småstad" - många soffprogram.
Ett axplock av de mest namnkunniga musiker som Git sjungit med:
Bengt Hallberg - Jan Johansson - Rolf Larsson - Lars Erstrand - Sture Åkerberg - Wild Bill Davison - Joe Newman - Leppe Sundevall - Red Mitchell - Kjell Öhman - Egil Johansen - Gunnar Svensson - Toots Thielemans - Thore Swanerud - Lasse Bagge - Nils Lindberg - Pelle Hultén - Arne Wilhelmson - Ove Lind, m.fl.
 
All rights reserved  •  Copyright © 2011-2021 Git Skiöld  •  Telefon: 0733 - 16 25 26
Website design and production is Copyright © 2011-2021 Indecta AB